Taalfouten zijn relatief
Fouten zijn eigenlijk maar relatief. We hebben natuurlijk de grammaticaregels en het Groene Boekje, daar staan regels in. En dat is fijn, want zo kunnen we altijd even checken hoe het heurt. Maar taal is dynamisch en altijd aan verandering onderhevig. Fouten die onze opa’s en oma’s maakten, zijn opgenomen in de nieuwe taalregels. Denk aan data versus datums. Opnieuw versus overnieuw. Dus zo zie je maar: fouten kunnen zomaar gemeengoed worden.
Spelfouten
Maar goed, laten we aannemen dat je taalfouten kunt maken. En dat is nou eenmaal zo, want anders had ik geen werk meer. We maken allemaal fouten. Taalfouten, technische fouten, domme fouten (ach neeee geen domme fouten). Maar fouten horen er nou eenmaal bij. We zijn geen robots.
En ja, ook ik maak spelfouten. Toegegeven, wel iets minder dan anderen. Maar ik karakteriseer mezelf niet als taalnazi, want ik vind taalfouten niet het einde van de wereld. Sterker nog, ik vind het soms wel charmant. Want het laat alleen maar zien dat je iets van jezelf in een stuk hebt gestopt. Het is écht. Maak je dus geen zorgen over dat spelfoutje.
Proud to be fout
En dan is daar ook nog de bewuste fout. Die je gewoon mag maken omdat je lezer het liever zo ziet. Zo gebruikt LINDA. steevast foutief het woord ‘sex’ in plaats van ‘seks’ en schrijven dierenartsen liever Salmonella, terwijl het volgens het Groene Boekje salmonella is. Dat doen ze omdat hun lezer het ook zo schrijft – zo creëren ze minder afstand. Soms is fout ook goed.
Wees dus gerust proud to be fout.
Bang om te schrijven
Veel mensen zijn bang om te schrijven, omdat ze bang zijn om fouten te maken. En dan beginnen ze er maar niet aan. En dat is doodzonde, want de essentie van schrijven heeft niets met taalregels te maken. Het heeft alles te maken met weten wat je wil vertellen en aan wie.
Taalcheck
Vind je het fijn om even te sparren over je tekst? Of weet je van jezelf dat het niet blijft bij die paar dt-foutjes? Laat mij er dan eens naar kijken. Ik zal jou of je tekst niet afbranden, beloofd.
Meer weten over eindredactie en correctie? Klik dan hieronder. Je kunt ook meteen contact opnemen via onderstaand formulier.
PS – Heb ik je nu op stang gejaagd? Omdat je vindt dat een zin niet met ‘en’ mag beginnen of dat seks met een x moet? Toegeven dat je fouten kúnt maken is al het halve werk. Daarom staat bij mij standaard woordenlijst.org open en google ik geregeld ‘[taalkwestie] schrijfwijze’. De stichting Onze Taal heeft zelfs een speciale advieslijn die je kunt raadplegen over heikele (en leuke) taalkwesties.
Dus wees niet bang om nieuwe dingen te leren. Taal verandert. En soms zorgt dat voor leuke verrassingen – ook voor mij.