EIndredactie en correctie van teksten

jij schrijft, ik check

Tekst klaar,

Hoe maak ik hem foutloos?

Tegenlezers zijn onontbeerlijk. Juist als je lang bezig bent geweest met een tekst. Door te strepen en opnieuw te schrijven gaan zinnen verkeerd lopen. Of je verwijdert een alinea en de structuur klopt niet meer. Misschien moet je je tekst wel drastisch inkorten en weet je niet welke darlings je moet killen.

Geen zorgen. Met een ervaren eindredacteur is het zo gebeurd.

Knap tekstje zeg, Lekker foutloos.

Iedereen maakt weleens een foutje. We zijn geen robots (ik ook niet). Een ervaren eindredacteur als tweede lezer behoedt je voor fouten. En dat is soms écht belangrijk, bijvoorbeeld bij een ondernemingsplan of een gunningsdocument.

Welke tekst je ook wil laten checken, ik zorg ervoor dat hij foutloos is. En als je wil, controleer ik ook op doelmatigheid, structuur, toon en stijl.

Oftewel: ik corrigeer en redigeer.

Het verschil? Bij correctiewerk scan ik de tekst op taal- en spelfouten en verbeter ze.  Redactiewerk gaat dieper in op de tekst. Ik haal niet alleen de fouten eruit, maar zorg ervoor dat de inhoud helder is en de stijl klopt bij je doelgroep.

Yoni is een deskundige en kritische redacteur die zowel op woordniveau als op het niveau van opbouw en structuur verhalen kan optillen.

Paul de Kuyper

(eind)redacteur

Eindredactie of correctie?

eindredactie

Een scherpe tekst is niet alleen foutloos. Die heeft een kloppende structuur, de juiste toon en een heldere inhoud. Heb je iemand nodig die niet alleen kijkt naar de d’tjes en t’jes, maar je ook inhoudelijk adviseert? Of moet je drastisch inkorten en weet je niet waar je moet beginnen? Ik haal de kern eruit en geef je gedetailleerd advies.

Correctie

Taalfouten zijn zo gemaakt. Geen zorgen, is hartstikke menselijk. Ik haal ze zo uit jouw teksten. Correctiewerk houdt in dat ik controleer op taal- en spelfouten, maar ook op inconsistenties. Bijvoorbeeld of de inhoudsopgave klopt met de paginanummering. Of de voetnoten synchroon lopen. En of je consequent bent met de aanspreekvorm (u of jij).

Maak indruk met een strakke tekst

Dit redigeer en corrigeer ik

Yoni geeft op een heel prettige manier feedback op andermans teksten. Feedback waar je ook echt wat mee kan.

Helma Lubbers

Tekstschrijver

Dit kost het een taalcheck

Wil je een tekst laten controleren? Dan kun je kiezen uit de volgende pakketten. Is jouw klus niet te vatten in een pakket? Neem dan contact op, dan krijg je binnen twee werkdagen een inschatting van de kosten.

Correctie: taalcheck

0,035 / woord
 • Spelling en grammatica
 • Interpunctie
 • Consistentie
 • Stijl en toon
 • Vorm en indeling
 • Doelmatigheid
 • Advies
 • Verbeteringen

Eindredactie

0,06 / woord
 • Spelling en grammatica
 • Interpunctie
 • Consistentie
 • Stijl en toon
 • Vorm en indeling
 • Doelmatigheid
 • Advies
 • Verbeteringen

VRaag direct jouw tekstcheck aan

Zie je het al helemaal voor je? Neem dan direct contact op. Ik reageer binnen twee werkdagen.

  Webteksten laten schrijven - Tekstschrijver en redacteur Yoni Pasman

  Jouw eindredacteur

  Ervaren eindredacteur? Maar Yoni, je bent nog maar 33. Ervaren eindredacteuren zijn toch altijd heel oud?

  Dat klopt wel hoor! Ik heb ook al twintig rimpels.

  Maar nee, dat valt harstikke mee. Een goede eindredacteur heeft vaak al wel wat (schrijf)ervaring. Dat moet ook wel, je moet de fouten (her)kennen en weten hoe je ze verbetert.

  Schrijven doe ik al heel lang, al meer dan de helft van mijn leven. En toen ik nog maar 24 was, mocht ik al eindredactie doen. Dat is bijna 10 jaar geleden.

  Ik heb inmiddels duizenden teksten geredigeerd – miljoenen woorden. Voor de krant, voor bedrijven, voor magazines en voor (nieuws)websites. Je mag me dus best ervaren noemen.

  Oh, en ik leer nog steeds nieuwe dingen. Niet iedere dag, maar zeker iedere maand.

  Veelgestelde vragen

  Wat doet een eindredacteur?

  Een eindredacteur kijkt kritisch naar een tekst. Hij of zij haalt de fouten eruit en kijkt ook naar de vorm, de toon en of de tekst aanslaat. Een eindredacteur gaat dieper in op de kwaliteit van de tekst dan bijvoorbeeld een corrector. Die kijkt alleen naar de taalfouten, zoals d’s en t’s en interpunctie.

  Verandert een eindredacteur mijn hele tekst?

  Dat is nooit de bedoeling. Een eindredacteur is er om je tekst beter te maken. Dus ervoor te zorgen dat wat je opschrijft, beter overkomt. Soms betekent dat wel dat zinnen en alinea’s beter omgekeerd kunnen. Of dat een tekst actiever kan, scherper of korter. Maar het is altijd de bedoeling om de essentie van je boodschap beter tot z’n recht te laten komen.

  Wat doet een corrector?

  Een corrector verbetert taalfouten, zoals spelfouten en inconsistenties. Hij of zij is de allerlaatste die een blik werpt op een tekst. Het is dan ook niet de bedoeling dat een corrector nog inhoudelijke aanpassingen gaat doen. 

  Hoe moet ik een tekst aanleveren?

  Het werkt voor ons allebei het handigst als je het aanlevert in een Word-bestand. Zo kan ik makkelijk wijzigingen bijhouden en opmerkingen plaatsen. Op een andere manier kan ook, maar altijd in overleg.

  Kun je de tekst ook voor me opmaken in de huisstijl?

  Maar natuurlijk. Klik hier voor de mogelijkheden.